
 

Q. What do I need to bring a Mobile Home in Chesterfield County? 
 
A. The following applies for bringing a mobile into the county: 

1. Ordinance No. 21-22-12 states: 

(a) Mobile homes constructed more than thirty (30) years ago, said date 

to be determined on a rolling basis, shall not be moved into nor be 
permitted, established, or reestablished within the jurisdiction of this 
ordinance, except when all of the following requirements are met: 

(1.) The mobile home must be currently set up and registered with 
the tax assessor's office or have any taxes from the previous year and 
the current year paid and must also pay any permits currently due 
prior to approval of requests to relocate, or if no relocation is 
required, before a power permit is issued. 

(2.) The mobile home must be habitable pursuant to all applicable 
federal, state, and local law pursuant to Chapter 79 Section 43 of the 
South Carolina Code of Regulations; a county building inspector will 
do a basic review of the home for compliance with above standard. 

(3.) An applicant must provide acceptable proof to the Codes 
Enforcement Department that the mobile home has been 
continuously located within Chesterfield County for the past five 
years based on the tax assessor records or other official records. 
Based upon accepted, documented hardship, the codes Enforcement 
Director may all this time to be reduced to two years. 

(4.) The mobile home must meet all applicable federal, state and local 
zoning and safety standards. 

  

(b) In order for a permit to be issued to install any mobile home in 
Chesterfield County, regardless of age, installation shall be in 
accordance with the Manufactured Homes of the Chesterfield County 
Zoning Ordinance. 



 

2. 911 address card obtained from the Codes Enforcement Office located at 
178 Mill Street, Chesterfield SC. 

3. A purchase agreement and completed title application if buying from 
a dealer. If buying from an individual, you will need the title, signed on the 
back with a completed title application (available at the Dept of 
Transportation) along with a MOVING PERMIT, obtained from the 
Assessor's office located at 178 Mill Street, Chesterfield, SC 29709. 

4. A setup permit must be issued from the Code Enforcement Office and an 
inspection performed before power will be connected. 

5. Septic tank permits from Health Department or existing septic letter from a 
licensed septic tank installer, licensed plumber or residential builder. 

*The mobile home must be registered with the Assessor's office within 
fifteen (15) days, once it is moved to the lot, before a setup permit can be 
issued. 

 

Please take notice that mobile homes constructed more than thirty (30) 
years ago, said dated to be determined on a rolling basis, that do not meet 
all of the above requirements 1, 2, 3 and 4, will not be permitted by 
Chesterfield County and should not be sold to purchasers in Chesterfield 
County or intending to move the mobile home to Chesterfield County. If 
such a transfer occurs, the purchaser will be provided with a copy of this 
notification and advised to take such action as the purchaser deems 
necessary to recover the purchase price, fees, costs and any damages from 
the dealer and/or transporter.  
 

 


